Detta hände på Per Albin under 2012           Detta hände på Per Albin under 2015

    
Detta hände på Per Albin under 2013           Detta hände på Per Albin under 2016

    
Detta hände på Per Albin under 2014           Detta hände på Per Albin under 2017

    
Detta hände på Per Albin under 2018           Detta hände på Per Albin under 2019

    
Detta hände på Per Albin under 2020           Detta hände på Per Albin under 2021

     Detta hände på Per Albin under 2022          Detta hände på Per Albin under 2023

    Detta hände på Per Albin under 2024





                                Café Per Albin den 7 april.

Första måndagen i månaden är alltid lite speciell för då är det Café Per Albin. Denna måndag kommer de 50 personer som var samlade inte glömma i första taget, Staffan Tapper var vår gäst denna minnesvärda måndag.

Vi som är lite äldre kommer med förtjusning ihåg Staffan men även hans pappa Börje Tapper, fotbollsspelare med
298 mål i Malmö FF. Det är bara Hans Håkansson som har gjort fler (341 mål). De spelare som har gjort över 200 mål för MFF är Bosse Larsson 289 mål, Egon Jönsson 269 mål och Gustav Nilsson 205 mål. De flesta av Börjes mål har han nickat in förtäljer historien!
Staffan berättar också om barndomsåren i Genua där pappa Börje var professionell fotbolls-spelare och om den egna fotbollskarriären som bland annat innehåller fyra SM-guld och 407 matcher i den ljusblå A-lagströjan, inklusive Europacupfinalen 1979. Dessutom 36 landskamper och två VM-slutspel, en liten historisk tillbakablick!

Vi får också lära känna hans familj, Karin som är Staffans hustru och stora kärlek och deras tre barn. Staffan väjer inte för att berätta om sin egen mångåriga kamp mot alkoholism och familjens stora livssorg när sonen Anders gick bort.

Staffan Tapper. Landsförrädaren! Fortfarande kan folk hävda att det finns två personer som hemsöker deras mörkaste mardrömmar. Båda heter Staffan. Den ene var en Westerberg och gick vilse i pannkakan. Den andre en blågul Quisling som missade den viktiga straffsparken med en bredsida! 20 år efter sin VM-straffmiss reser Staffan Tapper in i Polens hjärta för att ta livet av ett gammalt spöke. Nu ska straffen läggas om då det hävdades att målvakten
Jan Tomaszewski gått för tidigt! Den här gången satt straffen där den skulle! Staffan viste av erfarenhet att Jan för det mesta satsande på att straffen skulle slås på hans högra sida, men inte den här gången inte! Den satt klockrent till vänster.

Att spela fotboll sliter på kroppen, många skador även åldern har inverkan så Staffan satsade på
att lästa statsvetenskap och pedagogik i Lund, blev en av klubbens allra första akademiker. Efter fotbollskarriären var Staffan bankdirektör i Ystad och fotbollstränare, en ganska unik kombination.

Staffan blev också arkitekten och ledaren för Malmö FF:s allt större sociala och samhälleliga verksamhet med egna skolor och utlokaliserade utbildningspartners – både fotboll och skola samtidigt med ett utfall på 99,9% av eleverna klarade läsa vidare på gymnasiet. Han stod också bakom MFF:s eget museum.
Staffan Tapper, lagkaptenen i Europacupfinalen 1979, symboliserar det allra bästa med MFF. Den himmelsblå tråden är klubbens historiska förmåga att involvera alla även de som inte är aktiva på planen. Det som kallades MFF-familjen! Här är Staffans arbetsinsats i det fördolda lika stor och avgörande som den en gång var på planen. Tack Staffan Tapper.
 

  
  
  




                                     Årsmötet 2025.

Ett år går så fort, vi har nu den 24 mars och årsmöte i Stödföreningen för Per Albin Hanssons födelsehem. Årsmötet börjar flera timmar innan de första mötesdeltagarna kommer, i år var tiden satt till 18.30 och då var allt klart. Borden dukade, materialet till mötet framlagt när deltagarna började komma och skriva in sig i gästboken.

Årsmötet började med att stödföreningens ordförande Roland Sigurdh hälsade alla välkomna, vi blev 33 mötesdeltagare och en tyst minut hölls för de kamrater som lämnat oss under året. Dagordningen godkändes och val till mötesordförande gjordes och det blev Frida Trollmyr ombudsman på ABF Malmö som fick uppdraget att leda mötet. Till mötessekreterare valdes Leif Rosdahl, protokollsjusterare tillika rösträknare Elsa Hansson och Benthon Tisell. Verksamhets-
berättelsen och den ekonomiska berättelsen lästes  för 2024 lästes upp och godkändes av mötet. Stödföreningens revisor Ingrid Andersson läste upp revisionsberättelsen som godkändes. Även ansvarsfrihet för det gångna året fick styrelsen. Eftersom inga motioner kommit in så var det valen som stod som nästa punkt på dagordningen.

Valen utföll som så att Leif Rosdahl fick nytt förtroende som kassör  för 2 år. Sainy Wesslund, Jürgen Lindeman och Jan-Åke Hansson valdes till styrelseledamöter på 2 år. Till styrelse-suppleanter valdes Bengt Pettersson, Johan Israelsson och Kenneth Hansson för 1 år. Ny revisor har vi också, Inger Lindholm och revisorssuppleanter Arvin Sohrabi och Zinaida Kajevic alla valda på 1 år. Medlemsavgiften oförändrad 150 kronor för enskild medlem och 450 för förening. En ny valberedning för årsmötet 2026 valdes, sammankallande i valberedningen blev William Spegel, ledamot Kristina Hildemar. Styrelsen fick i uppdrag att utse ytterligare en person till i val-beredningen.
Frida Trollmyr årsmötets ordförande tackade deltagarna för visat intresse och förklarade 2025 års årsmöte för avslutat.
 
Efter stämman serverades kaffe och ”himmabagade” fastlagsbullar, som var jättegoda. Lena Lindemann, Ingrid Ahlqvist och Lennart Persson får ta äran åt sig för detta. Det var god stämning under kaffet och det samtalades mycket, vilket är en del av våra möten, att träffas och pratas vid. Frida Trollmyr tog till orda en bit in i kaffedrickandet och berättade om folkbildningens start! Varför folkbildning? Folkbildningen spelar en viktig roll för människors möjlighet till inflytande över sig eget liv, deltagande i samhällsutvecklingen och stärker den sociala tilliten. ABF:s verksamhet bidrar med värden som är avgörande för att det demokratiska samhället ska kunna fungera.

   
  
  
 



                         
    Café Per Albin den 3 mars.

Första måndagen i mars månad, Café Per Albin öppnar upp 10:00 med 24 förväntansfulla gäster, man väntar på Ilmar Reepalu. Patrik Lindqvist hälsade Ilmar välkommen till Per Albin och Ilmar fick möjlighet att berätta om sin politiska gärning i Malmö. Efter ett yrkesliv som planarkitekt i Borås och Malmö var han 1985–2013 kommunalråd i Malmö kommun, i början för oppositionen men från 1994 som kommunstyrelsens ordförande och finanskommunalråd. Han har även varit 2:e vice ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting. Han är också ledamot i Europeiska regionkommittén sedan 2007. Ilmar har haft stor betydelse i Malmös utveckling från industristad på dekis till modern kunskapsmetropol med Malmö Högskola i centrum. Hans breda kontaktnät har varit avgörande för bland annat Citytunnelns förverkligande och han tillskrivs även en stor betydelse för att knyta ihop andra stora projekt som Öresundsbron och omdaningen av Västra hamnen med bland annat Turning Torso och mycket annat som hänt i Malmö.
Under perioden fram till efter valet 2006 styrde Socialdemokraterna i minoritet med hjälp av 
hoppande majoriteter beroende av samarbete med andra partier i enskilda frågor där borgerliga företrädare gärna påpekar att de stödde Reepalu i den fysiska omdaningen av Malmö. Samma företrädare vill också gärna nyansera socialdemokraternas framgångssaga innehållande Västra hamnen, högskolan och de stora infrastrukturprojekten med påpekandet att den går förbi Malmös problem med bristande integration och problem inom skolan. En timme går fort i Ilmars sällskap, mycket intressant information men det gavs också möjlighet att ställa frågor.

  
  




                           Café Per Albin den 2 februari.

Nytt år, 2025 och första måndagen i februari månad och det blir? Helt rätt Café Per Albin öppnar upp för året! Inbjuden Andreas Schönström för att informera om Malmö och då speciellt om trafiken, parkeringen, bostadsbyggandet, ja det är inte helt enkelt att redogöra vad som kom upp denna måndag men det var mycket det var det!
Vi började med trafiken i Malmö som just nu debatteras i media ganska ofta, varje bil har ca 5 parkeringsplatser att välja mellan, varje bil används i ca. 3% i sin livstid och det finns att tillgå 50 kvm parkeringsyta per svensk gemfört med 42 kvm bostadsyta! Malmö består till ca. 50% vatten, 1/3 av landytan är bästa jordbruksmarken och 2/3 ska då rymma allt  vad en stad behöver i form av bostäder, arbetsplatser, vård och omsorg, skolor, parker och torg, infrastruktur och parkeringar!
Det som också kom upp denna måndag var de satsningarna som görs i Malmö och hur kostnaderna fördelades. Det finns avtal mellan staten som finansierar infrastrukturen, regionen som står för kollektivtrafiken och kommunen som står för marken.
Staten betalar 50% av infrastrukturen för kollektivtrafiken och 25%  av infrastrukturen för cyckel  mot at kommunen i gengäld bygger bostäder.
Detta var bara en liten del av vad Andreas informerade om denna måndag, frågorna var många och diskussionerna som följde frågorna var även dessa många och intressanta. Vi ser fram emot att träffa Andreas igen.